ARTROPLASTIA DE GENUNCHI

Introducere

Genunchiul este format din 4 oase. Femurul sau osul coapsei, face legatura dintre sold si genunchi. Tibia sau fluierul piciorului leaga genunchiul de glezna. Rotula (patela) este osul mic din fata genunchiului si aluneca pe genunchi in timpul miscarii. Peroneul (fibula) este osul mai scurt si mai subtire ce merge paralel cu tibia pe partea sa externa. Articulatia genunchiului se comporta ca o balama avand, insa, si o usoara miscare de rotatie.

Genunchiul este o articulatie sinoviala ceea ce inseamna ca e inconjurat de o memmbrana sinoviala. Aceasta membrana produce lichid care lubrifiaza si hraneste interiorul articulatiei.
Cartilagiul articular reprezinta suprafata neteda de la capetele femurului si tibiei. Uzura acestei suprafete cauzeaza artoza.

Anatomia genunchiului

Genunchiul normal

Femurul

Femurul (osul coapsei) este cel mai mare si mai puternic os al corpului, suporta greutatea corpului. Este zona pe care se prind majoritatea muschilor genunchiului.

Condilii

Cei 2 condili femurali formeaza capatul de jos, rotunjit al femurului. Suprafata lor articulara neteda permite femurului sa se miste lin pe meniscurile tibiale.

Tibia

Tibia (fluierul piciorului), al doilea os ca marime din corpul uman, sustine intreaga greutate a corpului. Meniscurile acopera in cea mai mare parte suprafata superioara a tibiei, acolo unde se articuleaza cu femurul. Meniscurile se comporta ca niste amortizoare, absorbind socurile si protejand suprafata articulara a tibiei si ajutand in miscarea de rotatie de la nivelul genunchiului.

Peroneul (fibula)

Peroneul, desi nu este un os de sustinere a greutatii, este locul de atasare (insertie) al ligamentului colateral extern si al tendonului muschiului biceps femural.
Articulatia dintre tibie si peroneu permite, de asemenea, o un mic grad de miscare, asigurand flexibilitate in cazul miscarilor realizate de muschii atasati pe peroneu.

Rotula

Rotula (patela) este atasata la tendonul muschiului cvadriceps deasupra, la ligamentul rotulian dedesubt si sta asezata pe suprafata articulara din fata a capatului de jos a femurului, protejand, astfel, articulatia genunchiului.
Rotula actioneaza ca un punct de sprijin (ca in cazul parghiei) pentru muschiul cvadriceps mentinand tendonul sau indepartata de capatul de jos al femurului.

Meniscurile

Meniscurile, in numar de doua, medial (intern) si lateral (extern) sunt niste straturi de fibrocartilagiu, acoperind incomplet suprafata de sus tibiei acolo unde se articuleaza cu femurul. Cea mai mare parte a meniscurilor nu are vase de sange si din acest motiv cand sunt afectate, nu se pot vindeca cum se intampla in restul corpului.
In plus, meniscurile se deterioreaza odata cu varsta, adesea suferind rupturi degenerative. In mod obisnuit, cand meniscul este afectat (rupt) bucatile desprinse incep sa se miste anormal in interiorul articulatiei.

Meniscurile se comporta ca niste amortizoare, absorbind socurile si protejand suprafata articulara a tibiei si ajutand la realizarea miscarii de rotatie de la nivelul genunchiului. Ca stabilizatori secundari ai articulatiei, meniscurile intacte isi sumeaza aceasta functie cu cea a ligamentelor si sunt cel mai eficiente atunci cand ligamentele inconjuratoare sunt integre.

Genunchiul cu artroza

Artroza

Artroza este un termen general curpinzand mai multe afectiuni in care suprafata articulara sau cartilagiul articular sunt uzate. Capetele osoase sunt acoperite de o suprafata articulara neteda care permita miscarea lina si nedureroasa. Aceasta suprafata se poate uza din diferite cauze, adesea cauza finala nefiind cunoscuta.
Cand cartigiul articular se uzeaza, capetele osoase se freaca unul pe celalalt si provoaca durere. Exista numeroase afectiuni care cauzeaza artrita, dar de multe ori cauza exacta nu este cunoscuta. In general, dar nu intotdeauna, artroza afecteaza oamenii pe masura ce imbatranesc.

Alte cauze sunt :

  • trauma (fractura);
  • solicitare crescuta, efort intens, greutate corporala mare;
  • infectii;
  • boli ale tesutului conjunctiv;
  • stil de viata sedentar – obezitate; greutate corporala este cea mai importanta legatura intre dieta si artroza, tinand cont ca o greutate corporala prea mare creaza o povara suplimentara asupra soldurilor, genunchilor, gleznelor si picioarelor;
  • inflamatii (artrita reumatoida);

Aici puteti compara un genunchi normal cu un genunchi artrozic.
In genunchiul cu artroza se remarca absenta spatiului articular. In genunchiul sanatos un spatiu articular normal.

 

In genunchiul artrozic

  • Cartilagiul este mai subtire decat normal, sau absent complet. Gradul lezarii cartilagiului si a inflamatiei variaza in functie de tipul si stadiul artrozei.
  • Capsula articulatiei cu artroza este tumefiata (umflata).
  • Spatiul articular este ingustat si neregulat; Aceasta se poate observa pe radiografie.
  • Pot aparea de asemenea ciocuri osoase sau depuneri de os excesive in jurul marginilor oaselor care formeaza articulatiile.
  • Combinatia acestor factori determina ca genunchiul cu artroza sa fie rigid si limiteaza activitatea din cauza durerii si oboselii rapide.

Diagnostic

  • Diagnosticul artrozei se pune pe baza interogarii pacientului, examenul fizic si examenul radiologic;
  • Nu exista analize sanguine care sa diagnosticheze artroza

Procedura chirurgicala

Operatia se face in conditii de sterilitate in sala de operatie, sub anestezie rahidiana sau generala. Veti sta intins pe spate cu o banda hemostatica (tourniquet) aplicata in jurul coapsei pentru a reduce pierderea de sange.

  • chirurgicul ortoped face o incizie de-a lungul genunchiului expunand articulatia;
  • mai intai se lucreaza asupra femurului (osul coapsei); portiunile deteriorate ale femurului sunt indepartate in mod specific, folosind fierestraie speciale;
  • componenta femurala a protezei este atasata de capatul femurului cu sau fara ciment;
  • zona deteriorata din tibie (fluierul piciorului) si cartilagiul sunt indepartate. Astfel se scot zonele deformate si crescaturile osoase formand o suprafata neteda pe care sa fie atasat implantul.
  • Componenta tibiala a protezei este atasata la capatul de sus al tibiei cu ciment sau suruburi speciale depinzand de mai multi factori si de preferinta chirurgului – chirurgul va plasa o bucata de plastic ce joaca rol de suprafata articulara intre implanturi pentru a asigura o miscare lina de alunecare; acest insert din plastic va sustine greutatea intregului corp si va permite femurului sa se miste pe tibie similar cartilagiului orginal (meniscului).
  • femurul si tibia cu noile componente atasate se repun in forma initiala pentru a forma noua articulatie;
  • Pentru a ne asigura ca rotula se misca lin pe noua suprafata artificiala a genunchiului, partea sa din spate este pregatita pentru atasarea unei componente din plastic;
  • Cu toate aceste noi componente la locul lor, se testeaza miscarile in articulatia genunchiului;
  • Cimentul in exces se indeparteaza;
  • Intreaga articulatie va fi irigata sau curata cu o solutie salina sterila;
  • Genunchiul este apoi inchis cu grija si de obicei se pune un drenaj iar apoi genunchiul este pansat si bandajat;

Riscuri si complicatii

  • Ca in cazul oricarei operatii majore exista anumite riscuri. Decizia de a ajunge la operatie este luata pentru ca avantajele chirurgiei depasesc dezavantajele aceteia.
  • Este importanta sa fiti informat despre aceste riscuri inainte de a se efectua operatia.

Complicatiile pot fi generale sau locale specifice genunchiului.

Complicatiile generale

includ complicatii anestezice si riscuri asupra starii generale. Aproape orice complicatie generala poate aparea asa ca lista de mai jos nu este completa:

  • Reactii alergice la medicamente
  • Pierdere de sangecare sa necestie transfuzie cu riscul sau, foarte mic, de transmisie a unor boli
  • Infarct, atac vascular cerebral, insuficienta renala, pneumonie, infectii urinare
  • Complicatii ale blocurilor nervoase (anestezie) cum ar ar fi infectia sau lezarea nervilor.
  • Problemele seriose de sanatate pot duce la modificarea vietii pe termen lung, spitalizare prelungita si rareori deces.

Complicatii locale

  • Rigiditate a genunchiului
    In mod ideal genunchiul dumneavoastra ar trebui sa se indoaie mai mult de 100 grade dar uneori e posibil ca acesta sa nu se indoaie atat de mult. Cateodata e nevoie de manipulare, adica, in sala de operatie, sub anestezie, genunchiul va va fi flexat.
  • Inflamarea sau dehiscenta (desfacerea) plagii postoperatorii
    In timpul operatiei, in mod inevitabil vor fi taiati nervi la nivelul pielii astfel ca va exista senzatie de amorteala in jurul operatiei. Acest lucru nu va va afecta functia articulatiei. De asemenea, e posibil sa apara mancarimi in jurul cicatricii. Crema cu vitamina E si masajul pot ajuta la reducerea acestora.
    Ocazional, pot aparea reactii la firele de sutura sau desfacerea plagii, putand fi necesare antibiotice sau, rar, inca o operatie.
  • Infectie
    Infectia poate aparea in cazul oricarei operatii. La genunchi infectia poate fi superficiala sau profunda. Frecventa infectiei este de aproximativ 1%. Daca apare poate fi tratata cu antibiotice dar poate necesita si o noua operatie. Foarte rar poate fi nevoie sa se scoata proteza pentru a vindeca infectia.
  • Cheaguri de sange (tromboza venoasa profunda)
    Cheagurile se pot forma in muschii pulpei si pot merge la plamani (trombembolism pulmonar). Ocazional, aceasta afectiune poate fi grava si chiar poate pune viata in pericol. Daca vi se intampla sa simtiti dureri in pulpa sau dificultate in respiratie in orice moment, ar trtebui sa va anuntati medicul.
  • Afectarea nervilor sau vaselor de sange
    Desi rare, cand apar, pot duce la slabiciune si pierderea sensibilitatii intr-o zona a piciorului. Vasele de sange lezate pot necesita inca o operatie daca sangerarea nu se opreste.
  • Uzura
    Partea din plastic a protezei (insertul) se uzeaza in timp, de obicei dupa 10-15 ani, si trebuie schimbata.
  • Aspectul estetic
    Genunchiul dumneavoastra poate sa arate diferit dupa operatie deoarece este asezat in pozitie corecta pentru a permite o functie corespunzatoare.
  • Luxatia
    O complicatie foarte rara in care extremitatile articulare pierd contactul dintre ele sau insertul din plastic pierde contactul cu tibia (fluierul piciorului) sau cu femurul (osul coapsei).
  • Probleme ale rotulei
    Rotula se poate luxa (disloca), ceea ce inseamna ca se misca de pe locul ei si se poate rupe sau slabi.
  • Lezari ale ligamentelor
    In jurul genunchiului exista o serie de ligamente. Acestea pot fi intinse sau rupte in timpul operatiei sau oricand dupa operatie. Uneori poate fi nevoie de o noua operatie pentru a corecta acesta problema.
  • Fracturi sau fisuri ale oaselor
    P ot aparea in timpul operatiei sau dupa aceasta daca veti cadea. Pentru a rezolva aceste probleme este posibil sa fie nevoie de o noua operatie.

Desi s-au facut toate eforturile pentru a va explica aceste complicatii este posibil sa existe complicatii care nu au fost mentionate exact. O buna cunoastere a acestei interventii chirurgicale va face stresul existent in cazul unei asemenea operatii mai usor de suportat pentru dvs.
Decizia de a face o asemenea operatie este luata doarece avantajele ei depasesc potentialele dezavantaje. Este important sa fiti informat asupra acestor riscuri inainte de interventia chirurgicala.

Nu trebuie sa faceti operatia pana nu sunteti siguri ca intelegeti aceasta procedura si mai ales complicatiile ei.

CONCLUZIE

Speram ca ati gasit aceste informatii utile. De asemenea avem incredere ca daca orice parte din acest material este dificil de inteles sau va creaza confuzii, va veti adresa chirurgului dvs. prin telefon sau la urmatoare vizita in clinica, pentru a va explica punctele neclare.

Va multumim ca ati citit acest material. Suntem constienti ca acest manual contine o mare cantitate de informatie. Stim de asemenea ca cele mai bune rezultate le obtin pacientii cel mai bine informati si cei motivati sa ajunga intr-o stare cat mai buna, pe cat de repede posibil.

Interventia chirurgicala este o metoda de a corecta o problema si de a imbunatati starea pacientului, ceea ce este de fapt scopul tuturor. Fiti siguri ca echipa medicala este dispusa sa va raspunda oricand la orice intrebari inainte si dupa operatie. Cele mai bune rezultate sunt obtinute cand pacientii au informatiile corecte, sunt motivati si increzatori.

« inapoi la informatii medicale