ARTROPLASTIA DE UMAR
Inlocuirea articulatiei umarului
Multi oameni cunosc pe cineva cu un genunchi sau sold artificial. Inlocuirea articulatiei umarului (artroplastia de umar) este mai rara dar este la fel de eficienta in alinarea durerilor articulare. Operatia de inlocuire a umarului a fost facuta pentru prima data in Statele Unite in anii 1950. A fost folosita ca tratament pentru fracturile grave lae umarului. De-a lungul anilor, aceasta procedura ajuns sa fie folosita pentru multe alte afectiuni dureroase ale umarului. Aceste includ:
- artroza umarului
- artrita reumatoida (poliartrita reumatoida)
- artroza posttraumatica
- artropatie dupa ruptura coifului rotatorilor (combinatie intre artroza severa si ruptura masiva nereparabila a tendoanelor coifului rotatorilor)
- necroza avasculara (osteonecroza)
- alte operatii precedente de inlocuire a umarului esuate
In prezent, multi chirurgi ortopezi folosesc practica operatia de inlocuire a umarului. Aproximativ 23000 de oameni fac aceasta operatie in fiecare an in Statele Unite, in comparatie cu peste 700000 de pacienti care sunt supusi unei inlocuiri de sold sau genunchi.
Umarul este o articulatie de tip bila-cavitate care va permite sa ridicati, rotiti si sa indoiti bratul, sa-l ridicati inainte, inapoi si in lateral. Intr-un umar normal partea de sus, rotunda a osului bratului (capul humeral) aluneca pe locasul mic in forma de farfurie (glena) al scapulei (omoplat).
Aceste suprafete articulare sunt acoperite, in mod normal, de cartilagiu neted, permitand umarului sa se miste amplu decat orice alta articulatie din corp.
Muschii si tendoanele inconjuratoare asigura stabilitate si sprijin. Din pacate, boli precum cele mentionate mai sus duc la distrugerea cartilagiului si deteriorare mecanica a articulatiei umarului. Rezultatul este de multe ori ori durerea, de asemena umarul intepeneste producand cracmente la miscare, aparand pierderea fortei si a miscarii si o functinalitate foarte proasta. a umarului.
Radiografiile de umar arata urmatoarele:
- disparitia sau micsorareaspatiului articular
- aplatizare sau neregularizarea capetelor osoase,
- ciocuri osoase
- bucati libere de os sau cartilagiu plutind in interiorul articulatiei
In cazuri severe, artroza avansata (frecare os pe os) duce la eroziune osoasa.
Factori de risc
Artroza este unul din motivele frecvente pentru care se face operatia de inlocuire a umarului. Afecteaza persoane in toate etapele vietii. De-a lungul timpului articulatia umarului devine rigida si dureroasa. Din pacate, nu exista nici o modalitate de a preveni aparitia artrozei.
O fractura grava a umarului este al motiv obisnuit al artroplastiei de umar. Cand umarul este lezat printr- o cadere sau intr-un accident de masina, poate fi foarte dificil pentru medic sa refaca oasele. Cand capatul de sus al osului bratului (humerus) este sfaramitat, alimentarea cu sange a bucatilor de os este intrerupta. In acest caz, chirurgul poate recomanda inlocuirea umarului. Pacientii in varsta, cu osteoporoza sunt supusi unui risc mai mare pentru o fractura grava.
Pacientii cu ruptura masiva a coifului rotatorilor pot dezvolta artropatie. In aceasta afectiune modificarile din articulatia umarului cauzate de ruptura coifului rotatorilor poate duce la artroza si distrugerea cartilagiului articular.
Necroza avasculara este o boala in care osul de la nivelul capului humeral moare din cauza lipsei aportului de sange. Utilizare cronica a tratamentului cu steroizilor, scufundare la adancimi mari, fracturi grave ale umarului, anemia falciforma (siclemie) si alcoolismul cronic sunt factori de risc pentru necroza avasculara.
Simptome
Pacientii cu artroza descriu de obicei o durere profunda in umar. Initial, durerea se agraveaza odata cu miscarea si se reduce repaus. Pe masura ce artroza avanseaza, durerea poate aparea chiar si in repaus. Pana la momentul in care pacientul consulta un medic, adesea acesta va ajunge la stadiul in care are dureri in timpul noptii. Aceste dureri pot fi destul de grave incat sa tina pacientul treaz noaptea.
Umarul poate produce scartaituri, scrasnituri sau clancuri sau poate da senzatii de agatare sau de blocare. Odata cu trecere timpului, pacintul va observa pierderea miscarilorsi slabiciune in umarul afectat. Activitatile zilnice simple, precum ridicarea unei cani, spalatul subsuorii opuse, imbracatul vor deveni tot mai dificile.
Optiuni de tratament
Tratamentul nechirurgical
Tratamentul artrozei de umar incepe cu repaus, gimnastica si administrarea de medicamente specifice. Odihnirea umarului si aplicarea de calduara umeda (comprese calde) poate calma durerea usoara. Dupa o activitate fizica mai intensa aplicarea unei pungi cu gheata este mai eficienta in reducerea durerii si tumefactiei (umflaturii).
Gimnastica medicala (kinetoterapia) poate fi de ajutor cand boala e in primele stadii. Ajuta la mentinerea mobilitatii umarului si intareste muschii de la acest nivel. Kinetoterapia este foarte putin eficienta in artroza avansata cand se freaca os pe os, putan chiar agrava durerile.
Medicamentele pentru artroza numite antiinflamatorii nonsteroidienepot controla durerea. Injectii periodice in articulatia umarului cu medicamente cortizonice pot duce la ameliorarea sau eliminarea durerilor, totusi injectiile prea dese pot avea efecte adverse importante.
Tratament chirurgical
Daca tratamentul nechirurgical devine ineficient, atunci artroplastia umarului (inlocuirea umarului cu o proteza artificiala) este indicata.
Exista mai multe tipuri de artroplastii ale umarului. Artroplastia totala obisnuita implica inlocuirea suprafetelor uzate cu o bila de metal foarte neteda atasata la o tija si o cavitate din plastic special.
Componentele au marimi diverse. Daca osul este de buna caliate atunci se poate folosi o componenta humerala necimentata fixata prin press-fit. Daca osul este moale coomponenta humerala poate fi fixata cu ciment de os. In cele mai multe cazuri se foloseste o componenta glenoida formata in totalitate din plastic special (polietilena) fixata cu ciment.
Nu se recomanda impalntarea unei componente glenoide daca:
- glena are cartilagiu de buna calitate
- osul de la nivelul glenei este puternic distrus
- tendoanele coifului rotatorilor sunt rupte dincolo de posibilitatea de reparatie
Pacientii cu artoza avansata (frecare os pe os) si coif al rotatorilor integru sunt buni candidati pentru artroplastia totala de umar conventionala.
In functie de starea umarului, chirurgul poate alege sa va inlocuiasca doar bila (capul humeral). Uneori decizia este luata chiar in sala de operatie. Poate fi inlocuit doar capul humeral cand acesta este grav fracturat si cavitatea (glena) este normala.
Un alt tip de inlocuirea umarului este artroplastia totala inversata. Aceasta procedura a fost dezvoltata in Europa in anii 80’ si aprobata in Statele Unite abia in 2004.
Artroplastia totala inversata este folosita in urmatoarele cazuri:
- coif al rotatorilor complet rupt
- artrita severa ( artropatie dupa ruptura coifului rotatorilor)
- o inlocuire a umarului care a esuat
In cazurile mentionate mai sus, dupa o inlocuire totala conventionala a umarului pacientul va ramane probabil cu dureri si nu va putea ridica bratul dincolo de orizontala.
Imposibilitatea de a indeparta bratul de corp poate fi foarte incapacitant pentru o persoana. In artroplastia totala inversata bila si cavitatea sunt inversate, adica o bila metalica este atasata de omoplata, in locul glenei, si o cavitate din plastic de partea de sus a osului bratului. Acest lucru permite pacientului sa-si foloseasca muschiul deltoid pentru ridicarea bratului, in locul coifului rotatorilor distrus.
Operatia de inlocuire a umarului este o procedura ce necesitao tehnica foarte buna si de aceea trewbuie facuta de catre o echipa chirurgicala experimentata. Fiecare caz are specificul lui. Chirurgul ortoped va evalua atent situatia dumneavoastra inainte de a lua o decizie. Nu ezitati sa intrebati ce implant va fi folosit in cazul dumneavoastra si de ce acesta e alegerea cea mai buna.
Inainte de operatie pacientul va fi consultata de un medic internist pentru o evaluare medicala. Pacientii cu boli cardiace ar trebui sa fie vazuti si de medicul cardiolog.
Cu doua saptamani inainte de operatie ar trebui sa opriti cu urmatoarele medicamente care subtiaza sangele si pot duce la sangerare excesiva in timpul operatiei:
- antiinflamatorii nonsteroidiene (aspirina, ibuprofen, etc)
- majoritatea medicamentelor pentru artroza.
Aceasta interventie se efectueaza dupa internarea pacientului iar externarea se face de obicei la 2-3 zile dupa operatie.
Recuperarea
O recuperare atenta, corecta si bine palnificata este esentiala pentru pentru succesul inlocurii articulatiei umarului. De obicei se incepe gimnastica usoara din prim a zi dupa operatie. Veti purta o esarfa in care va atarna bratul in primele saptamani. Nopate veti mentine esarfa 4-6 saptamani. Majoritatea pacientilor pot face activitati simple precum mancat, imbracat, realizarea igienei personale cam in 2 saptamani dupa operatie. Condusul ste interzis 6 saptamani de la operatie.
Aici aveti cateva activitati permise sau interzise odata ce ajungeti acasa:
- este interzis sa va folositi bratul pentru a va ridica din pat sau de pe un scaun deoarece acest lucru necesita contractii musculare fortate.
- este obligatoriu sa urmati programul de gimnastica recomndat; e posibil sa trebuiasca sa faceti exercitii de 4-5 ori pe zi pentru o luna sau mai mult.
- Este interzis sa va suprasolicitati. Daca durerea ao fost mare inainte de operatie atunci senzatia de lipsa a dureriide dupa operatie va poate pacali in a crede ca puteti face mai mult decat va este recomandat. Suprasolicitarea timpurie a umarului poate duce la limtari grave ale miscarilor din umar.
- Este interzis sa ridicati ceva mai greu decat un pahar cu apa in primele 6 saptamani dupa operatie.
- Cereti ajutor daca e cazul. Medicul va poate recomnda o agentie care sa va ajute la domiciliu dac e necesar.
- Este interzis sa faceti sporturi de contact sau sa faceti rimiscari repetitive de ridicare de greutati.
- Este interzis sa va duceti bratul in pozitii extreme ( intins puternic in lateral sau in spate, dus la spate) timp de 6 saptamani dupa operatie.
Zeci de mii de pacienti si-au imbunatatit calitatea vietii dupa operatia de inlocuire a articulatiei umarului, experimentand mult mai putina durere, cresterea fortei si amplitudinii miscarilor si o functionalitate mult mai buna.